Lammefjorden

Lammefjorden og Vejrhøj blev dannet af isen under sidste istid. Nu er det mange år siden, at de store naturkræfter rasede, og i tiden efter isens hærgen har moder natur forsøgt at mildne på naturødelæggelsen.

Ikke alene havde vi fået Vejrhøj i 121 meters højde, men der var også skabt en dyb fjord neden for. Den inderste del af Lammefjorden var over 20 meter dyb. Det kunne moder natur ikke acceptere, så hun sørgede for, at den inderste del af fjorden blev fyldt op med det der kaldes dyndjord - en jordtype som ikke findes bedre til gulerødder.

Det omkring liggende jord blev en blanding af sand og dynd, og det er det vi i dag nyder godt af til vores kartofler. Andre grønsager som porer og løg er også særdeles velegnede til denne jordtype. Allerede i midten af 1800 tallet var man klar over dyndjordens utrolige frugtbarhed, og tanken om at udtørre den inderste del opstod.

Lensbaron Zytphen Adeler Dragsholm Slot var manden der satte projektet i gang, og den 3. april 1873 påbegyndte arbejdet.

En stor dæmning mellem Audebo og Gundestrup blev bygget, og allerede den 18. januar 1875 kunne udpumpningen begynde. Derefter kunne man begynde at grave landkanalerne hele vejen rundt i strandkanten. Helt nøjagtigt, en strækning på ca. 40 km. Udtørringen som vi kender den i dag, blev først fuldført i 1939, hvor pumpestationen fik sit nuværende udseende.

Den udtørrede del af lammefjorden er på over 10000 tdr. land eller ca. 57.5 km2. - altså på størrelse med Amager.